اگرچه پردهها میتوانند تأثیر بسیار زیادی در زیبایی و جذابیت دکوراسیون منازل و محیط کار داشته باشند اما کثیف شدن و نشستن گردوغبار بر روی آنها میتواند باعث ناپسند شدن ظاهرشان شود. پردههای زبرا ازجمله پردههایی هستند که در سالهای اخیر محبوبیت بسیار زیادی در میان مردم پیدا کردهاند. این پردهها معمولاً از چوب، فلز، کامپوزیت و … ساخته میشوند و از پارچههایی مانند ابریشم در آنها استفاده میشود. میتوان گفت این پردهها ترکیبی از پرده شید رول و کرکره است و بهصورت راهراه با تور و پارچه تولید میشود بنابراین تمیز کردن و شستشوی پرده زبرا اهمیت بسیار زیاد دارد.
پرده زبرا در سالهای اخیر مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است که بیشتر برای اتاق خواب و آشپزخانه منزل استفاده میشوند. پردههای زبرا تنوع زیادی در طرح و رنگ دارند و نور ورودی به منزل را به خوبی تنظیم میکنند. طبیعی است که این پردهها نیز پس از مدتی کثیف میشوند. برای شستشوی پرده زبرا در منزل باید به نکاتی توجه کرد که در این مقاله به آنها میپردازیم.
پرده زبرا چیست؟
پرده زبرا ترکیبی از پرده شید رول و کرکره است و به صورت راه راه با تور و پارچه طراحی و تولید میشود. پردههای زبرا در طرح و رنگ بسیار متنوع هستند و برای دکوراسیون داخلی بسیاری از فضاها به کار میروند.
با استفاده از زبرا که به صورت دو لایه موازی بر روی هم قرار گرفته، میتوان میزان نور ورودی به فضا را از ۱۰ تا ۵۰ درصد تنظیم کرد. پردههای زبرا دوام بالایی دارند و خیلی آسان و سریع نصب میشوند.
چرا شستشوی پرده زبرا مهم است؟
پردههای زبرا معمولاً بهگونهای طراحی میشوند که دولایه توری یا پارچهای داشته باشند و به شکل موازی بر روی همدیگر قرار بگیرند و این ویژگی باعث میشود که این پردهها در مقایسه با سایر پردههای منازل گردوغبار بیشتری به خود جذب کنند که درنهایت ممکن است منجر به آلرژی و حتی بیماری شود. برای جلوگیری از این اتفاقات لازم است که این پردهها در فواصل زمانی مشخص شسته و تمیز شوند.
فواصل زمانی شستشوی پرده زبرا
پردههای زبرا هم پس از گذشت مدتی گرد و غبار را به خود جذب میکنند و کثیف میشوند. شستن این پردهها به دلیل مدل متفاوت آن و دولایه بودنش با بقیه پردهها کمی فرق دارد. بهتر است در فواصل زمانی کم، مثلا هر هفته یا هر دو هفته یکبار با استفاده از دستمال نخی مرطوب آلودگیها را از سطح پرده پاک کنید. هرگز از دستمال خیس برای تمیز کردن پرده زبرا استفاده نکنید؛ زیرا باعث لکه شدن آن خواهد شد.
تمیز کردن پردههای زبرا باعث میشود گردوخاک و آلودگی در آنها تجمع پیدا نکند و از بروز حساسیت در افراد جلوگیری میکند. پس از بین بردن گرد و غبار میتوانید از بخارشوی یا با استفاده از محلول آب و شامپو فرش، آن را به طور کامل تمیز کنید. اگر از بخارشوی استفاده میکنید، آن را از بالا به پایین روی پرده بکشید. بخارشوی را با فاصله از پرده بگیرید تا از خیس شدن پرده زبرا جلوگیری کنید.
شستشوی کامل پردههای زبرا باید حداقل در هر فصل انجام شود تا از تجمع آلودگی در آن و همچنین در میان لایهها جلوگیری کند؛ اما قبل از شستن حتما از جنس پردهها مطمئن شوید. بعضی پردههای زبرا قابلیت شستشو با آب را ندارند و در تماس با آب آسیب میبینند.
فراموش نکنید که امکان ارجاع پرده ها برای شستشو علاوه بر خشک شویی به قالیشوییها هم وجود دارد؛ به خصوص اگر همزمان با شستشوی فرش این کار را انجام دهید، زیرا دیگر نیاز به مراجعه به خشکشویی نیست. اگر به دنبال ارزان ترین قالیشویی در تهران هستید؛ ما آماده خدمت رسانی به شما هستیم.
نحوه شستن پرده زبرا
همانطور که گفته شد پردههای زبرا محبوبیت بالایی در میان مردم دارند و میتوانند جذابیت بالایی به دکوراسیون و ظاهر منازل بدهند. خوشبختانه برای شستشوی پرده زبرا میتوان از انواع مواد مخصوص و شویندههای مختلف استفاده کرد. برای این کار ابتدا باید پردهها بهخوبی گردوغبارگیری شوند. برای گرد روبی میتوان به وسیلههایی مانند جاروبرقی و بخارشوی استفاده کرد بهگونهای که نیاز نباشد آن را از پنجرهها جدا کرد و فقط فرد باید مطمئن باشد که پرده دچار آسیب نشود. بهغیراز تمیز کردن گردوغبار از روی پردههای زبرا ممکن است که نیاز به شستشوی پرده نیز وجود داشته باشد. برای این کار روشهای مختلفی خانگی وجود دارد و در صورتی این روشها جوابگو نبودند افراد میتوانند از خدمات قالیشویی استفاده کنند.
نحوه شستشوی انواع پرده زبرا
با توجه به محبوبیت بسیار زیادی که پردههای زبرا دارند امروزه انواع مختلفی از آنها طراحی و تولیدشدهاند و افراد میتوانند مطابق با سلیقه خود و نوع دکوراسیون منزل از آنها استفاده کنند. طبیعتاً تفاوت در نوع و جنس پرده به تفاوت در نوع شستشو نیز ختم خواهد شد. برای شستشوی انواع پردههای زبرا روشهایی وجود دارد که مهمترین آنها به شرح زیر میباشند:
پرده زبرای آلومینیومی یا وینیلی
تمیز کردن پردههای زبرای آلومینیومی و وینیلی کار سادهای نیست و ممکن است چالشهایی برای افراد ایجاد کند. برای این کار فرد باید دست خود را بر روی دکمه ریلی نگهداشته و بهآرامی پرده زبرا را از پنجره دور نماید و بهطرف خود بکشد و آن را سفت بگیرد. برای تمیز کردن لابهلای این پردهها میتوان از براش وکیوم استفاده کرد. تمیز کردن این پردهها فقط با حرکات کنار به کنار یا بالا به پایین امکانپذیر است چراکه به این شیوه بخار و رطوبت میتواند بهسادگی آلودگیها را از بین ببرد.
پردههای روزنهای یا سلولی
پردههای زبرای روزنهای در اصل به پردههای کندوی عسلی نیز معروف هستند و راحتتر از پردههای آلومینیومی تمیز میشوند. فرد میتواند با استفاده از یک وکیوم گردوغبار پرده را کاملاً تمیز کند و سپس به کمک یکی اسفنج و محلول آب و مایع ظرفشویی اقدام به شستشوی پرده کند.
پردههای رومانی
پردههای رومانی نیز نوع دیگری از پردههای محبوب زبرا هستند که در اشکال مختلف صاف، پلیسه دار و … وجود دارند. تمیز کردن این نوع از پردههای زبرا نیز میتواند با براش وکیوم انجام شود. همچنین به کمک پارچههای نخی و محلول آب و مواد شوینده میتوان بهسادگی آلودگیهای سطح آنها را از بین برد.
پردههای حریر
شستشوی پرده زبرا از نوع حریر نیاز بهدقت و حساسیت بیشتری دارد چراکه از ظرافت بالاتری برخوردار هستند. این پردهها نیز میتوانند به کمک براش وکیوم با مکش پایین تمیز شوند. همچنین پردههای حریر قابلیت شستشو دارند بهراحتی میتوان آنها را شسته و اتو کرد.
پردههای رولر
تمیز کردن و شستشوی پردههای رولر در مقایسه با سیار پردههای نامبرده سادهتر است و فرد میتواند بهسادگی با استفاده یک اسفنج تمیز و محلول آب و مواد شوینده آنها را پاکسازی کند. برای این کار باید از بالا به پایین اقدام به تمیز کردن نمود. همچنین میتواند پردههای رولر را بهسادگی جدا کرده و در داخل تشت آب گرم و شویندهها شستشو داد.
پردههای پنلی
پردههای پنلی معمولاً برای در و پنجرههای بزرگ استفاده میشوند و نگهداری و شستشوی آنها نسبت به سایر پردهها سادهتر است. برای شستشوی این پردهها فرد فقط باید از یک براش وکیوم ساده استفاده کند و بهآرامی آن را بر روی پردهها بکشد و تمیز نماید.
مراحل شستشوی پرده زبرا
برای شستشوی پرده زبرا در منزل ابتدا پرده را به طور کامل تا پایین بکشید سپس آن را از پایههای نگهدارنده باز کرده و روی یک سطح صاف قرار دهید. در مرحله بعد با استفاده از جاروبرقی و سر برسی آن گرو غبار را به طور کامل از سطح پرده بگیرید.
سپس پرده را با آب خیس کنید تا مابقی آلودگی که به بافت پرده نفوذ کرده از آن خارج شود. پس از آن، مقداری از یک شوینده ملایم نظیر شامپو فرش را در مقداری آب حل کنید و آن را به کمک یک اسفنج به روی سطح پرده بکشید. کف حاصل پرده را تمیز خواهد کرد. در آخر پرده را با فشار ملایم آب، آبکشی کنید و آن را از جایی آویزان کنید تا آب اضافی آن کاملا خارج شود. حالا پرده مرطوب را در محل خود نصب کنید تا در معرض جریان هوا خشک شود. با این کار از چروک شدن آن جلوگیری میکنید.
ممکن است در حمام وان داشته باشید. در این صورت میتوانید وان حمام را از آب پر کنید و مقداری شوینده داخل آن ریخته و پرده را در آن خیس کنید. سپس با استفاده از اسفنج یا برس نرم پرده را بشویید و آبکشی کنید و پس از خارج شدن آب اضافی آن را نصب کنید.
حتما از شویندههای غیر اسیدی و بدون آنزیم برای شستن پرده زبرا استفاده کنید زیرا بافت تور و پارچه این نوع پرده بسیار حساس است و اگر شوینده قوی برای شستن آن استفاده شود به بافت آن آسیب میرساند و جلوه اولیهاش را از دست خواهد داد.
طریقه شستن پردههای زبرا در خانه
همانطور که گفته شد افراد میتوانند بهسادگی و با استفاده از روشهای خانگی اقدام به شستشوی پرده زبرا نموده و درصورتیکه نتیجه مناسبی دریافت نکردند میتوانند از خدمات قالیشویی استفاده کنند. برای شستشوی پردهها در منزل میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرده مهمترین آنها به شرح زیر میباشند:
استفاده از بخارشوی
استفاده از بخار شوی برای تمیز کردن پردههای زبرا میتواند بهصورت هفتگی و ماهانه انجام شود اما برای این کار باید به نکات مختلفی توجه داشت که مهمترین آنها به شرح زیر هستند:
- در مرحله اول باید با استفاده از جاروبرقی گردوغبار موجود بر روی پرده تمیز شود. بهتر است که از جاروهای برس دار استفادهشده و قدرت جارو در پایینترین حد خود باشد تا آسیبی به پرده وارد نشود.
- پردههای پلاستیکی و چوبی را میتوان با دستمال مرطوب تمیز کرد.
- قدرت دستگاه بخارشوی باید در حالت متوسط باشد و سپس بهآرامی اقدام به تمیز کردن پرده از بالا به پایین کرد و آلودگیها را به کمک بخار شست.
استفاده از شامپو فرش
اگرچه شامپو فرشها تمیزکنندههای بسیاری خوبی هستند اما این مواد برای شستشوهای فصلی مناسبتر هستند و نباید بهصورت هفتگی از آنها استفاده نمود. آلودگیهای پرده زبرا به کمک این مواد بهصورت عمقی و کامل از بین میرود. مراحل شستشوی پرده زبرا با استفاده از شامپو فرش عبارتاند از:
- ابتدا باید پرده از قسمت نگهدارند خارج شود.
- پرده در یک سطح صاف قرار داده شود و مقداری شامپو بر روی آن ریخته شود.
- به کمک یک اسفنج نرم باید شامپو به محلهای مختلف گسترش داده شود.
- بعد از اسفنج کشی کامل باید با آب ولرم پرده زبرا آبکشی شود.
- پرده باید در یک جای مناسب خشک شده و دوباره در محل خود نصب شود.
استفاده از آب و مایع لباسشویی
آب و مایع لباسشویی نیز محلول مناسبی برای شستشوی پرده زبرا میباشد. البته قبل از استفاده حتماً باید فرمولاسیون مایع و تناسب آن با پرده بررسی شود و نباید مایع اسیدی باشد. سایر مراحل شستشو همانند مراحل استفاده از شامپو فرش است.
روش تمیز کردن پرده زبرا بهصورت هفتگی و ماهانه
همانطور که گفته شد میتوان پردههای زبرا را به شیوههای مختلف و در زمانهای مختلفی شستشو داد. شستشوی پردههای زبرا به شکل هفتگی کار سادهای است و فقط کافی است که فرد بهصورت سطحی آنها را غبارگیری نماید و برای این کار بهترین و مناسبترین وسیله بخارشوی میباشد. در شستشوهای هفتگی نیازی نیست که پردهها از بست خود جداشده و کاملاً پایین آورده شوند و بهصورت ایستاده نیز میتوان بهراحتی آنها را تمیز کرد و فقط باید به میزان دما و قدرت بخارشوی توجه شود که آسیبی به پرده وارد نشود.
برای شستشو و تمیز کردن پردههای زبرا بهصورت فصلی و ماهانه نیز متفاوت خواهد بود و برای این کار لازم است که از شویندههای مختلف استفاده کرد که بهصورت عمقی و کامل پردهها تمیز شوند. این روشها معمولاً برای پردههایی بهتر است که بیشتر در معرض آلودگی قرار دارند مانند پردههای آشپزخانه و سایر نقاط منزل که در معرض چربی و گردوغبار هستند. شستشو پرده بهصورت ماهانه و دورهای بر اساس مراحل زیر انجام خواهد شد.
- در مرحله اول باید پردهها از قسمتهای نگهدارندِ جدا شوند.
- پرده باید در یک سطح صاف قرار داده شود.
- در محله سوم باید مواد شوینده غیر آنزیمی در آب حل شوند چراکه شویندههای آنزیمی و اسیدی ممکن است باعث آسیب به رنگ و بافت پردهها شوند.
- با استفاده از یک اسفنج نرم و تمیز باید مواد شوینده را بهآرامی بر روی سطوح پردهها کشید و آن را شستشو داد.
- درنهایت باید پردهها بهخوبی آبکشی شده و در یک مکان مناسب بهگونهای آویزان شود که دچار چروک شدگی نشود و بهخوبی خشک گردد.
- در مرحله آخر نیز میتوان دوباره پردهها را به قسمتهای نگهدارندِ متصل کرد و از آن استفاده نمود.
نکات مهم در مورد نحوه شستشوی پرده زبرا
همانگونه که گفته شد پردههای زبرا انواع مختلفی دارند که هرکدام میتوانند برای محلهای مختلفی بهکاررفته و استفاده شوند. روشهای متعددی برای شستشوی پرده زبرا معرفی شد اما برای کسب نتیجه بهتر لازم است که به نکات و فاکتورهای مختلفی توجه شود که مهمترین آنها به شرح زیر میباشند:
- قبل از اقدام برای شستشوی پرده زبرا لازم است که حتماً بروشور و برچسب راهنمای آن کاملاً مطالعه شود. همانطور که گفته این پردهها از مواد و جنسهای مختلفی ساخته میشوند و ممکن است که محدودیتهای خاصی برای تمیز کردن و شستشو داشته باشند. درصورتیکه پردهها دارای برچسب و بروشور نبودند افراد میتوانند از مشاوره و خدمات قالیشویی استفاده نمایند.
- بههیچعنوان نباید از آب داغ برای تمیز کردن پردههای زبرا استفاده کرد چراکه ممکن است بهراحتی رنگ و بافت آنها دچار آسیب شوند.
- در صورت کلی این پردهها فقط گرد و غبار گرفتهاند فقط کافی است از جاروبرقی و بخارشو برای تمیز کردن آنها استفاده شود و نیازی به استفاده از شویندهها نیست.
- در صورت استفاده از مواد شوینده لازم است که حتماً فرمولاسیون آن بررسی شود چراکه ممکن است به بافت و رنگ پردهها آسیب وارد کنند.
سخن نهایی
پردههای زبرا ازجمله محبوبترین و رایجترین نوع پردهها هستند که امروزه نقش ویژهای در دکوراسیون منازل دارند. این پردهها انواع مختلفی دارند و در مقایسه با پردههای معمولی پتانسیل بالاتری برای کثیف شدن و جذب گردوغبار دارند. برای تمیز کردن و شستشوی پرده زبرا میتوان از روشهای خانگی بهصورت هفتگی و ماهانه استفاده کرده و یا از خدمات قالیشویی بهره برد.