رفع شکستگی فرش یکی از کارهای است که باید خیلی پیگیری کرد و انجام شود با توجه به اینکه اهمیت فرش در خانههای ایرانی را به هیچ عنوان نمیتوان دست کم گرفت. تقریبا همه ما از انواع مختلف فرش ماشینی و دستباف در اتاقهای مختلف خانه استفاده میکنیم و فعالیتهای روزمره خود را نیز روی آنها انجام میدهیم. اما با وجود اینکه بیشتر فرشها برای سالیان طولانی و بدون هیچ مشکلی مورد استفاده قرار میگیرند، گاهی اوقات دچار مشکلاتی میشوند که باید هرچه زودتر آنها را برطرف کنیم.
شکستگی فرش از مشکلات رایجی است که دفعات زیادی با آن روبرو میشویم. این مشکل اغلب برای فرشهای ۵۰۰ شانه و ۷۰۰ شانه رخ میدهد، اما احتمال بروز آن برای فرشهای نفیس و دستباف نیز کاملا وجود دارد. در این مطلب قصد داریم که دلایل رایج این اتفاق را توضیح داده و چگونگی ترمیم شکستگی فرش را بررسی کنیم.
دلایل و علت شکستگی فرش
عده زیادی از مردم راههای زیادی را برای رفع شکستگی فرش امتحان میکنند. اما پیش از هر چیز باید دلایل این اتفاق را بدانیم تا در صورت امکان از آنها جلوگیری کنیم. برخی از دلایل شکستگی فرش عبارتاند از:
-
شستشوی غیر اصولی فرش
شستشوی فرش در منزل از سادهترین کارهایی است که میتوانیم برای نظافت آن انجام دهیم. مشکل اصلی اینجاست که در زمان این کار، معمولا توجه چندانی به سلامت و دوام فرش نداریم و همین امر مشکلساز میشود. همچنین افراد زیادی وجود دارند که پس از شستشوی فرش آن را روی سطوح نامناسب پهن میکنند که فشار زیادی را به بخشهای مختلف فرش وارد میسازد. این کار موجب ایجاد گسستگی در بافت فرش شده و تار و پود آن را از هم جدا میکند.
-
تراکم بالای فرش
این دلیل بیشتر باعث شکستگی فرش های دستباف می شود. هرچه تراکم فرش بیشتر باشد، وزن آن بیشتر خواهد بود. به همین خاطر، زمانی که فرش را جابجا میکنیم یا یک شیء زیر آن قرار میگیرد، فرش به راحتی دچار شکستگی خواهد شد. اما این قضیه در مورد فرش های ماشینی کاملا برعکس است. هرچه تراکم فرش ماشینی بیشتر باشد، مقاومت آن در برابر فشارهای گوناگون بیشتر خواهد بود.
-
تا کردن فرش به صورت نامناسب
این مشکل بیشتر در هنگام نقل مکان اتفاق میافتد، یعنی زمانی که فرشها را تا میکنیم تا فضای کمتری را اشغال کنند. عده زیادی حتی وسایل بیشتری را روی فرش تا شده قرار میدهند تا فرایند جابجایی راحتتر صورت گیرد. این کار نه تنها آسیبهایی جدی به بافت فرش وارد خواهد کرد، بلکه تار و پود آن را نیز به شدت شل میکند. همچنین زمانی که فرش از مساحت اتاق مورد نظر بزرگتر است، اغلب آن را تا میکنیم. همیشه سعی کنید که فرشها را در هنگام جابجایی تا کنید و در همان حال فرشهایی متناسب با اندازه اتاق به کار بگیرید.
-
بافت غیرمستحکم فرش
از آنجا که کار بافندگی فرش های ماشینی توسط دستگاه صورت میگیرد، معمولا تمامی بافت به صورت یکدست بوده و مشکلی از این بابت وجود ندارد. اما استحکام فرش های دستباف به حوصله و دقت شخص بافنده بستگی دارد و در بعضی از موارد شاهد اتفاقاتی مانند شکستگی فرش برای آنها هستیم. بنابراین، در زمان خریداری فرش های دستباف و نفیس از کمک یک متخصص استفاده کنید تا بهترین انتخاب را برای خانه خود داشته باشید.
ما در یک مقاله به صورت کامل به موضوع “تشخیص فرش دستباف خوب” پرداختیم می توانید مطالعه کنید.
-
جنس الیاف فرش
معمولا از الیاف زیادی برای بافت فرش های ماشینی استفاده میشود که در میان آنها میتوان به اکریلیک و پلی استر اشاره کرد. فرش های اکریلیک معمولا دوام بسیار بیشتری در برابر فشار و شرایط مختلف دارند و کمتر دچار شکستگی میشوند.
برای رفع شکستگی قالی، له شدن، چروک، گودی فرش ابتدا باید علت های آن بررسی شود بعد دلایل متنوعی مانند شستشو فرش غیر اصولی، تراکم بالا، بافندگی نا مستحکم و… برای رفع و ترمیم شکستگی فرش باید جنس فرش را بررسی کنید بعد دنبال راه حل باشید.
رفع شکستگی فرش ماشینی
اگر یک جستجوی ساده انجام دهید یا از چند نفر بپرسید، به شما خواهند گفت که میتوان با استفاده از قرار دادن یک جسم سنگین روی قسمت آسیب دیده اقدام به رفع شکستگی فرش کرد. باید بگوییم که این کار برای از بین بردن چروک فرش کاربرد دارد و به هیچ عنوان در مورد شکستگی کارساز نخواهد بود. بهتر است که همیشه فرش را در صورت عدم نیاز یا جابجایی لول کرده و از تا کردن آن جدا خودداری کنید.
متاسفانه شکستگی فرش یک مشکل کاملا فنی بوده و برطرف کردن آن در خانه بدون استفاده از ابزار مخصوص عملا غیرممکن است. بنابراین بهتر است که در صورت مشاهده این مشکل بلافاصله با بهترین قالیشویی تماس بگیرید تا متخصصین این کار با استفاده از دستگاهها و ابزار موجود اقدام به رفع شکستگی فرش کنند.
رفع شکستگی فرش دستباف
رفع شکستگی فرش دستباف نیز همانند فرش ماشینی با استفاده از ابزار و لوازم مخصوص صورت میگیرد. در بسیاری از شهرها کارشناسانی وجود دارند که در زمینه تعمیر فرش های دستباف یا نفیس تخصص دارند. برطرف کردن این مشکل تنها با بررسی کامل تار و پود و الیاف فرش ممکن است و اقداماتی مانند پهن کردن یا بخارشو کردن فرش آن تاثیری در رفع مشکل نخواهند داشت.
رفع شکستگی فرش بعد از شستشو
فرشها پس از شستشو تا مدت زمانی نسبتا طولانی مقداری رطوبت را در ساختار خود حفظ میکنند که باعث انعطافپذیری هرچه بیشتر الیاف و تار و پود آن میشود. اگر احساس میکنید که فرش شما دچار شکستگی شده است، سعی کنید که آن را در حالتی قائم پهن کنید. به همین صورت، اطمینان حاصل کنید که هیچ وسیله یا سطح ناهمواری در زیر بافت فرش وجود ندارد تا مشکل بیش از پیش گسترده نشود. اگر پس از خشک شدن فرش باز هم احساس کردید که شکستگی فرش بیش از پیشبینی شما است، با یک شخص متخصص یا یک قالیشویی معتبر تماس بگیرید.
ما در یک مقاله در مورد رفع کیسی فرش نوشته ایم که می توانید آن را مطالعه کنید.
برطرف کردن چروک و گودی فرش
همانطور که قبلا به آن اشاره کردیم، چروک فرش را میتوانید با استفاده از پهن کردن فرش به صورت کامل و گذاشتن یک جسم سنگین و مسطح روی آن تا حدودی برطرف کنید. بخارشو کردن فرش نیز میتواند تا حدودی به رفع این مشکل کمک کند. اما گودی فرش مشکلی است که بیشتر به دلیل جای نامناسب و همچنین گذاشتن چیزهایی مانند مبلمان روی فرش به وجود میآید.
برای برطرف کردن گودی فرش دو راهحل عمده وجود دارد که هردوی آنها را میتوانید به سادگی انجام دهید. در ابتدا میتوانید مقداری یخ روی قسمت گود بگذارید. پس از آب شدن یخها، محل گود شده را شانه یا برس نرم بکشید تا پرزها کاملا صاف شوند. همچنین میتوانید یک حوله یا پارچه ضخیم را روی فرش قرار داده و سپس آن را اتو بکشید تا پرزها حالتی طبیعی به خود بگیرند.
ما در یک مقاله به صورت مفصل به موضوع “روش های نگهداری فرش” پرداختیم توصیه می کنیم مطالعه کنید.
هر آنچه در مورد رفع شکستگی فرش گفته شده است:
شکستگی فرش از مشکلات رایجی است که دفعات زیادی با آن روبرو میشویم و این مشکل اغلب برای فرشهای ۵۰۰ شانه و ۷۰۰ شانه رخ میدهد.
علت شکستگی فرش: شستشوی غیر اصولی فرش،تراکم بالای فرش،تا کردن فرش به صورت نامناسب،بافت غیرمستحکم فرش،جنس الیاف فرش
شکستگی فرش یک مشکل کاملا فنی بوده و برطرف کردن آن در خانه بدون استفاده از ابزار مخصوص عملا غیرممکن است. بنابراین بهتر است که در صورت مشاهده این مشکل بلافاصله با یک قالیشویی معتبر تماس بگیرید