مبلها امروزه از جمله اصلیترین ارکان دکوراسیون داخلی به شمار میروند که میتوانند زیبایی و جذابیت ویژهای به فضای داخلی منازل، محیط کار و … بدهند. مبلها نیز همانند سایر لوازم خانگی بعد از مدتی استفاده ممکن است جلوه، جذابیت و زیبایی اولیه را نداشته باشند و احساس ناخوشایندی به افراد انتقال بدهند. از آنجایی که تعویض مبلمان میتواند هزینهبر باشد و برای بسیاری از افراد این امکان وجود ندارد، میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرده و جلوه سابق را به آنها برگرداند. در ادامه مطلب بررسی خواهیم کرد که چطور مبل کهنه را نو کنیم و از چه راهکارهایی میتوان برای این کار استفاده کرد.
بهترین روشهای نو کردن مبل کهنه
همانطور که گفته شد مبلها میتوانند در اثر استفاده درازمدت دچار ایرادات و آسیبهای مختلفی شده و زیبایی و جذابیت اولیه خود را از دست بدهند. از آنجایی که تعویض مبلمان با چالشهای مالی مواجه است میتوان از روشهای کمهزینهتری برای احیای مبلمان استفاده کرد. از جمله بهترین روشهای نو کردن مبل کهنه میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
ترمیم یا تعویض روکش یا کاور مبل
اولین چیزی که در زیبایی و جذابیت مبلمان به چشم میآید، روکش و کاور آن است و اگر این روکش دچار آلودگی، سائیدگی، پارگی و تغییر رنگ شده باشد، مبلمان زیبایی خود را از دست خواهد داد. در صورتی که مشکل زیبایی و جذابیت مبل، آلودگی روکش باشد میتوان با شستشوی مبل به صورت اصولی آن را به حالت اولیه خود برگرداند.
- همچنین در صورتی که روکش و کاور مبل دچار تغییر رنگ شده باشد میتوان با رنگ کردن مجدد، آن را به حالت اولیه خود برگرداند. البته رنگ کردن مبل یک کار تخصصی بوده و نیازمند مهارت و تخصص بالایی است.
- در حالت سوم و اگر روکش یا کاور با شستشو و رنگآمیزی احیا نشد و در صورتی که چهارچوب، فوم و پایههای آن سالم باشند میتوان اقدام به تعویض روکش نمود و آن را دوباره نو کرد.
ترمیم بدنه، پایهها و اسکلت اصلی مبل
امروزه در ساخت انواع مبلها بیشتر از چوب استفاده میشود و همین امر باعث میشود که آسیبپذیری بیشتری در برابر خط و خش، سائیدگی، رطوبت و … داشته باشد و بعد از مدتی استفاده دچار مشکلات مختلفی شده و زیبایی اولیه آن از دست برود. در پاسخ به این سؤال که چطور مبل کهنه را نو کنیم میتوان به ترمیم بدنه، پایهها و اسکلت اصلی آن اشاره کرد. در این مرحله میتوان با استفاده از ابزارهایی همچون سمباده، بتونه، رنگ و … زیبایی و جذابیت اولیه قسمتهای مختلف مبل را به آن برگرداند. در اصل زمانی که خط و خش و آسیبهای مختلف را برطرف کرده و آن را مجدداً رنگآمیزی نمود، ساختار اصلی مبل نو خواهد شد و به زیبایی و جلوه اولیه خود برمیگردد.
تعویض پایههای مبل و قسمتهای غیرقابلترمیم
گاهی ممکن است پایهها، کوسنها، فومها و سایر قسمتهای مبل آسیبهایی دیده باشند که قابلیت ترمیم و تعمیر نداشته باشند و حتی با مبلشویی نیز تغییری در وضعیت آنها ایجاد نشود. در این حالت میتوان قسمتهای آسیب دیده، شکسته شده، پاره شده و … را تعویض نمود. قطعاً تعویض پایه، فوم و حتی یکی از مبلها میتواند هزینههای بسیار کمتری در مقایسه با تعویض کل مبلمان داشته باشد و زیبایی و جذابیت از دست رفته را به آن برگرداند.
خرید کوسن و کاورهای جدید
یکی دیگر از راهکارهای نو کردن مبلمان استفاده از کوسنها و کاورهای جدید است. در حقیقت کاور مبل میتواند بهگونهای طراحی و دوخته شود که تمام اجزای مبلمان را پوشش داده و زیبایی و جذابیت خاصی به آن ببخشد. همچنین تعویض کوسنها و خرید کوسنهایی با طراحی و رنگبندی متفاوت میتواند در افزایش زیبایی، جذابیت و جلوه مبلمان نقش پررنگی داشته باشد. کاور مبلمان میتواند بهگونهای باشد که تمام اجزای مبل و یا فقط بخشی از مبلمان را پوشش دهد و استفاده از کاورهای رنگی میتواند در کنار تنوع بالا، زیبایی خاصی به مبل بدهد.
استفاده از تزئینات و زیورآلات
به صورت کلی زیبایی، جذابیت و جلوه اصلی مبلمان به نحوه استفاده از تزئینات آن برمیگردد به همین دلیل میتوان با استفاده از تزئینات جدید و زیورآلات مختلف، اقدام به نو کردن مبلها نمود. استفاده از نوارهای رنگی و پونز در حاشیهها و کنارههای مبل، استفاده از گلدوزیهای متنوع بر روی کوسنها، استفاده از دکمههای متنوع و مخصوص بر روی روکش مبل، تغییر روکش و پارچه قسمتهای پشتی مبل و دستههای مبل و … میتواند راهکارهایی باشد که با هزینههای کم مبلمان را نو کرده و زیبایی و جذابیت اولیه آن را برگرداند.
اضافه کرد لایه چوبی به اسکلت مبل
قالب یا اسکلت اصلی مبل بعد از مدتها و در اثر فشار، وزن زیاد، رطوبت، سائیدگی و … میتواند شکل و ظاهر اصلی خود را از دست بدهد و دفرمه شود و حتی با رنگآمیزی و … به حالت اصلی خود برنگردد. در این حالت و برای حفظ زیبایی مبل میتوان از یک لایه چوبی استفاده کرد و قسمتهای فرو رفته مبل و بخش های آسیب دیده آن را ترمیم نمود.
- همچنین میتوان با استفاده از شماره قالیشویی و بهرهمندی از مشاورههای کارشناسان متخصص، از روشها و راهکارهای متعددی برای نو کردن مبلمان استفاده کرد. در حقیقت برای نو کردن مبلمان باید به مواردی همچون نوع مبل، جنس مبلمان، کیفیت ساخت، نوع آسیب دیدگی، ابزارهای مخصوص و … توجه داشت.
تعمیر کل مبلمان
در صورتی که راهکارهای گفته شده تاثیر زیادی در نو کردن مبلمان نداشته باشند میتوان از تعمیر کلی و اساسی آن استفاده کرد. این کار باید توسط افراد متخصص و کارگاههای تخصصی انجام شود. در این روش اقداماتی همچون تعمیر چوب و پایههای شکسته، تعویض روکش مبل، تعویض فومها، یراقبندی جدید، تعویض کوسنها، رنگ و لعابکاری بدنه و … انجام میشود و مبل به حالت اولیه در میآید.
جمعبندی نهایی
مبلمان از اصلیترین ارکان دکوراسیون داخلی به شمار میروند و نقش پررنگی در زیبایی، جذابیت و آرامش محیط خواهند داشت. ممکن است مبلها به دلیل استفاده طولانی مدت دچار آسیبها و خسارتهای متعددی شوند. با توجه به هزینهبر بودن تعویض میتوان از راهکارهای ساده برای نو کردن آنها استفاده کرد که مهمترین آنها شامل ترمیم بدنه، پایهها و اسکلت اصلی مبل، تعویض پایههای مبل و قسمتهای غیرقابلترمیم، خرید کوسن و کاورهای جدید، استفاده از تزئینات و زیورآلات، اضافه کرد لایه چوبی به اسکلت مبل و … هستند.