فرشها به عنوان یکی از محبوبترین زیراندازها در سراسر جهان شناخته میشوند و به همین دلیل از تنوع بسیار زیادی از نظر جنس، سایز و اندازه، طرح و نقش، نحوه بافت، تراکم و شانه، رنگبندی و… برخوردارند و با پیشرفت علوم و تکنولوژیهای مدرن هر روزه انواع جدیدی از فرشها تولید و عرضه میشوند. فرشهای چهل تکه که با نام فرش کلاژ نیز شناخته میشوند از جمله فرشهایی هستند که نتیجه تلفیق هنر، خلاقیت و تکنولوژی هستند و امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند. در ادامه مطلب بررسی خواهد شد که فرش چهل تکه چیست و چه ویژگیها و کاربردهایی دارد.
ویژگیهای فرش چهل تکه
مهمترین و بارزترین ویژگی و شاخصه فرشهای کلاژ یا ۴۰ تکه قرار گرفتن تکههای مختلف فرش در اندازهها و سایزهای نامنظم در کنار یکدیگر به صورت منظم است. در حقیقت فرش کلاژ از تکههای مختلف فرشهای ماشینی، دستباف و … تولید میشود و هر چقدر تکههای آن از قدمت بالاتری برخوردار باشد میتواند ارزش بیشتری داشته باشد. از مهمترین ویژگیهای فرش ۴۰ تکه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قابلیت استفاده در انواع دکوراسیونها
- تنوع در طرح و رنگ و امکان پیاده سازی ایدههای مختلف در تولید آن
- امکان استفاده در قسمتهای مختلف منازل مانند پذیرایی، اتاق خواب، راهروها و …
- امکان استفاده مجدد از فرشهای کهنه و قدیمی به دلیل نحوه دوخت و بافت منحصر به فرد
- دارای استحکام و مقاومت بالا به دلیل داشتن آستر چرمی
- عدم سر خوردن فرش بر روی سرامیک به دلیل آستر چرمی و…
انواع فرشهای ۴۰ تکه
فرشهای کلاژ و ۴۰ در حقیقت فرشهایی هستند که از چسباندن تکههای مختلف فرشها به همدیگر تولید میشوند به همین دلیل میتوانند انواع مختلفی داشته باشند. فرش کلاژ میتواند شامل فرش کلاژ ماشینی و فرش کلاژ دستباف باشد. از مهمترین فاکتورهایی که در دستهبندی فرشهای کلاژ مؤثر هستند میتوان به اندازه و ابعاد فرش، طرح و نقش فرش، نحوه بافت تکههای فرش، نحوه دوخت تکههای فرش و چسباندن آنها به همدیگر و… اشاره کرد.
نحوه ساخت فرش ۴۰ تکه
همانطور که گفته شد برای تولید فرشهای ۴۰ تکه باید تکههای مختلف فرش را به همدیگر چسباند و سپس اقدام به آسترکشی آن نمود. برای تولید این فرشها باید مراحل زیر را انجام داد.
- در مرحله اول باید مشخص شود که فرش کلاژ از چه نوع فرشهایی تولید میشود. برای تولید فرش کلاژ دستباف باید فرشهای دستباف و برای تولید فرشهای کلاژ ماشینی باید فرشهای ماشینی را جمعآوری کرد.
- در مرحله دوم باید اقدام به شستشوی فرش نموده و قسمتهایی از فرش که سالم بوده و دچار مشکل نیست از قسمتهای آسیب دیده جدا شود. در شستشوی تکههای فرش باید به عدم تغییر رنگ و عدم آسیب دیدن فرش توجه ویژهای داشت.
- از آنجایی که فرشهای جمع آموری شده از تنوع رنگی زیادی برخوردارند باید رنگرزی انجام شود و آسیبها و تغییر رنگهای احتمالی آنها برطرف شود.
- در مرحله بعدی لازم است که فرشها را در اندازههای مختلفی برش داد که این کار نیاز به مهارت و خلاقیت دارد چرا که نحوه قرارگیری طرح و نقش فرشها میتواند زیبایی و جذابیت خاصی به فرشهای کلاژ بدهد.
- در مرحله بعدی نوبت به دوخت تکههای فرش میرسد و در این مرحله تکههای فرش باید ۴ بار دوخته شوند تا در زمان حمل و نقل و شستشو از همدیگر جدا نشوند.
- در نهایت و در مرحله پایانی نوبت به آسترکشی تکههای به هم دوخته شده میرسد. برای آسترکشی فرش کلاژ میتوان از چرم طبیعی و یا الیافهای طبیعی دیگر استفاده کرد.
- بعد از دوخت و آسترکشی فرش میتوان با استفاده از جاروبرقی سطح آن را تمیز کرد تا هرگونه پرز و آلودگی از سطح آن حذف شده و آماده استفاده شود.
نحوه شستشوی فرش کلاژ
برای شستن فرش های چهل تکه لازم است که ابتدا جنس تکههای فرش، نحوه بافت و رنگبندی آنها مشخص شود. در اصل میتوان از روشهایی همچون روش سنتی و روش مدرن برای شستن این فرشها استفاده کرد. بهترین و مؤثرترین روش برای شستن این فرشها استفاده از خدمات قالیشویی در محل و شرکتهای معتبر است چرا که این فرشها حساسیت بالایی دارند و باید توسط افراد متخصص و با مواد شوینده مخصوص شسته شوند.
قیمت فرش چهل تکه
فرشهای چهل تکه از جمله فرشهای گرانقیمت و ارزشمند هستند و امروزه در سراسر جهان مورد توجه قرار گرفتهاند. در حقیقت فاکتورها و پارامترهای مختلفی در قیمت این فرشها مؤثر هستند که مهمترین آنها شامل مواردی همچون هزینه جمعآوری فرشها، هزینههای مربوط به برش و دوخت و آسترکشی فرش، جنس تکههای به کار رفته در تولید فرش کلاژ، مواد و متریال های به کار رفته در آسترکشی فرش و … هستند.