فرشهای ابریشمی از جمله اصیلترین، زیباترین و محبوبترین فرشهایی هستند که در دکوراسیون داخلی منازل به کار رفته و جذابیت بالایی برای افراد دارند. این فرشها در ابعاد، اندازهها، طرح و نقشهای متعددی تولید شده و معمولا از گرانقیمتترین فرشها به شمار میروند به همین دلیل افراد در نگهداری از آنها حساسیتهای زیادی نشان میدهند. در ادامه مطلب به بررسی نکات مهم در نگهداری از فرش دستباف ابریشمی پرداخته خواهد شد
مهمترین اصول نگهداری از فرش دستباف ابریشمی
بهصورت کلی تمامی فرشها میتوانند به ۴ شیوه مختلف دچار آسیب شوند که شامل تداخل رنگ، ساییدگی، پوسیدگی و بیدخوردگی است. فرشهای ابریشمی هم همانند انواع فرشهای دیگر از انواع الیافهای طبیعی و مصنوعی و به شیوه دستباف و ماشینی تولید میشوند و میتوانند در صورت نگهداری نامناسب دچار این آسیبها شوند. از جمله مهمترین اصول نگهداری از فرش دستباف ابریشمی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
تمیز کردن و نظافت مستمر
بهصورت کلی برای حفظ زیبایی و ماندگاری بیشتر، لازم است که تمام فرشها بهصورت مستمر تمیز شوند. برای این کار لازم است که هرگونه آلودگی، گردوغبار و … در سریعترین زمان ممکن است سطح فرش زدوده شود. نگهداری از فرش دستباف ابریشمی نیز به همین شکل است و نباید اجازه داد که آلودگی و گردوغبار به بافت و الیاف داخلی آن نفوذ کند.
استفاده در سطح صاف
فرش ابریشم در کنار نرمی، لطافت و زیبایی بالا میتواند به سادگی دچار آسیب شود به همین دلیل لازم است که حتماً بر روی سطوح صاف، سرامیک، پارکت و … پهن شود. فرش باید کاملاً محیط را پوشش داده و دچار تا شدگی و… نشود.
دوری از رطوبت
رطوبت دشمن اصلی بسیار از لوازم خانگی از جمله فرشها است. در اصل رطوبت میتواند در بلند مدت باعث مشکلاتی همچون پوسیدگی، خوردگی، بید زدگی و تغییر رنگ فرش شود.
محافظت در برابر نور خورشید
هرچند که نور خورشید میتواند فواید زیادی برای انواع فرشها داشته باشد اما اگر فرشهای ابریشمی برای مدت طولانی در معرض نور قرار بگیرند دچار تغییر رنگ، پوسیدگی و کدر شدگی میشوند.
جلوگیری از ساییدگی و آسیب فیزیکی
نکته دیگر در نگهداری از فرش دستباف ابریشمی جلوگیری از ساییدگی است. بهصورت کلی الیاف ابریشم ظریف، نازک و حساس است و میتواند به راحتی دچار آسیب و سائیدگی شود. استفاده از کفپوش و زیرانداز فرش، استفاده از روفرشی، پهن کردن فرش در محیطهای کم رفتوآمد و … میتواند از ساییدگی فرش جلوگیری کند.
- همچنین برای جلوگیری از آسیبدیدگیهای فیزیکی فرش بهتر است که اجسام و وسایل سنگین و نوکتیز و … بر روی آن قرار داده نشود.
لکهزدایی فوری
طبیعی است که فرشها گاهی در معرض انواع لکههای مختلف قرار بگیرند. برای جلوگیری از آسیب دیدن فرش ابریشم بهتر است که بلافاصله لکهها تمیز شوند تا به بافت و الیاف فرش نفوذ نکنند. برای لکهزدایی صحیح فرش ابریشم میتوان از خدمات مشاورهای شرکتهای قالیشویی آنلاین استفاده کرد.
جلوگیری از بیدخوردگی
همانطور که گفته شده اگر فرش در یک محیط مناسب و خشک استفاده نشود ممکن است دچار بیدخوردگی شود. بید در اصل نوعی حشره است که از الیافهای طبیعی تغذیه میکند و ابریشم یک غذای مناسب برای آن است. فرش ابریشم نباید در محیط مرطوب، محیط آهکی، محیط گچی و … پهن شود تا دچار بیدزدگی نشود.
شستشوی اصولی
فرشهای ابریشمی حساسیتهای خاص خود را دارند و ممکن است مواد شوینده، ابزارهای شستوشو… باعث آسیب آنها شوند. بهترین روش شستشوی فرش ابریشم استفاده از خدمات شرکتهای معتبر قالیشویی است که از نیروهای متخصص، دستگاههای پیشرفته و مواد شوینده مطمئن برخوردارند.
ترمیم و رفوی به موقع
چنانچه گوشه یا قسمتی از فرش ابریشمی دچار آسیب و خرابی شده باشد باید بلافاصله توسط افراد متخصص ترمیم و تعمیر شود تا از توسعه و بیشتر شدن آن جلوگیری شود.
چرخش منظم فرش
یکی دیگر از مهمترین نکات نگهداری از فرش دستباف ابریشمی چرخش آن است. بهتر است که فرشهای ابریشمی هر ماه یک بار بهصورت ۱۸۰ درجه چرخانده شود تا تمام قسمتهای آن بهصورت مساوی تحت ترافیک رفتوآمد، فشار و وزن، نور خورشید و … قرار بگیرند.
- استفاده از ترمز فرش، دور بودن از سیستمهای گرمایشی، مراقبت در برابر حیوانات خانگی و … از دیگر نکات نگهداری از فرش دستباف ابریشمی هستند که باید به آنها توجه داشت.
جمعبندی نهایی
مراقبت و نگهداری از فرشهای ابریشمی اهمیت بسیار زیادی دارد چرا که این فرشها ظرافت، لطافت و حساسیت بالایی دارند. استفاده در سطح صاف، دوری از رطوبت، محافظت در برابر نور خورشید، جلوگیری از ساییدگی و آسیب فیزیکی، لکهزدایی فوری، جلوگیری از بیدخوردگی، شستشوی اصولی، ترمیم و رفوی به موقع، چرخش منظم فرش و … مهمترین نکات مراقبت از این فرشها هستند.